Verpleger voert jaren onbevoegd medische graad.

Velen van u herinneren zich vast nog de charmante dokter aan boord van de Pacific Princess, beter bekend als “The Loveboat” uit de gelijknamige televisieserie. Maar als u in 2014 of 2015 een cruise gemaakt heeft, dan heeft u het risico gelopen om behandeld te worden door een verpleger die zich uitgaf voor arts.

Een veertigjarige Duitse verpleger heeft zich twee jaar lang voorgedaan als scheepsarts op cruiseschepen. Hij behandelde zowel opvarenden als bemanningsleden. Ook heeft hij zich ten minste vijf jaar lang voor arts uitgegeven in klinieken in Berlijn, staat in de aanklacht van het Openbaar Ministerie in Berlijn. Tegen de man zijn in totaal 81 aanklachten ingediend, waaronder toebrengen van lichamelijk letsel, het vervalsen van universitaire diploma’s en het onbevoegd voeren van een academische graad.

Volgens de Berliner Zeitung werd de verdachte in december vorig jaar op de luchthaven Tegel aangehouden na terugkeer van een cruise naar Miami.

Nu denkt u dat dit een uitzondering is, maar niets is minder waar. In 75% van het aangeleverde CV staan onwaarheden en in 25% hiervan wordt gelogen over opleidingen, diploma’s en werkverleden.  Naast het opleuken van het CV zien wij bij Screenen.com ook geregeld vervalste diploma’s en niet gevolgde opleidingen in het CV opduiken. Door gericht onderzoek van Screenen.com naar opleidingen en diploma’s vallen deze (mogelijke) kandidaten zeker door de mand. Het screenen van nieuw personeel is echt geen overbodige luxe.

Hoewel er een duidelijke stijging is in het PRE-Employment screenen is dit in Nederland nog steeds geen gemeengoed. De diploma-check via de overheidsinstantie DUO, door sommige partijen aangeboden, biedt ook niet altijd uitkomst. Wetenschappelijk- en Hoger onderwijs gaat hier niet verder terug dan 1996. Middelbaar beroepsonderwijs niet verder terug dan 2007 en de private opleidingssector is helemaal niet opgenomen in het register. Internationale Hoge Scholen en geaccrediteerde opleidingen als Nijenrode vindt u niet terug bij DUO.

Allemaal redenen om het nieuwe personeel grondig te screenen bij de indiensttreding.

Weet wie je binnenhaalt in je organisatie

Bron:Telegraaf