Screenen van personeel

Driekwart van alle cv’s bevat leugens, zo is onderzocht door de Risk Advisory Group, in samenwerking met Price Waterhouse Coopers. Liegen over het niveau van eerdere banen, de reden van vertrek en het verdiende salaris zijn heel gewoon. Dat kan pijnlijke verrassingen opleveren op het moment dat u zo iemand in dienst neemt.

Vooraf goed screenen kan zulke verrassingen voorkomen. In de Verenigde Staten en Groot-Brittannië gebeurt dat vrijwel altijd, zeker bij interim-functies. In Nederland wordt eigenlijk alleen systematisch gescreend in de financiële sector, omdat het bij wet verplicht is.

Diverse bureaus zijn gespecialiseerd in screening, zoals Levent Group, en nemen u het werk uit handen. Bovendien weet u dat u zo voldoet aan alle wettelijke regels en eisen. Maar zelf u kunt ook het nodige doen om de antecedenten van uw toekomstige personeel goed tegen het licht te houden. Internet is u daarbij van dienst, maar een rondje bellen naar bijvoorbeeld voormalige opdrachtgevers, collega’s en opleidingsinstanties levert vaak ook een betrouwbaar beeld op.

Registratie bij de BKR of andere aanwijzingen van financiële problemen zijn wat moeilijker te achterhalen, maar wel een heel betrouwbare voorspeller van ‘verliesgevend’ gedrag van werknemers. Fraude kost het Nederlandse bedrijfsleven immers maar liefst 3 miljard euro per jaar.

Bron: www.dezaak.nl