Screenen en Privacy (Deel I)

Op 1 mei verscheen er een artikel op personeelsblog.nl  over de toename van het screenen van nieuw personeel en het doorgronden van de privacy van de werknemer.  Het is natuurlijk een feit dat werkgevers steeds vaker grijpen naar het instrument screening om de nieuwe medewerker eens tegen het licht te houden, want uit cijfers is gebleken dat een groot gedeelte van de sollicitanten het niet zo nauw neemt met het eerlijk opstellen van het CV. Een screening is dan een goede tool voor een werkgever om zoveel mogelijk risico’s uit te sluiten.

Dat het al lang niet meer alleen gaat om managementfuncties is bekend. Ook de lagere echelons ondergaan vaak een screening. Per slot van rekening kan ook een klantenadviseur, vroeger noemde men dat een winkelbediende, je bedrijf grote reputatieschade berokkenen als hij of zij op een onprettige manier de moderne media opzoekt. Die mindset ontbreekt nog bij veel HR-professionals. De snelheid waarmee nieuws zich tegenwoordig verspreidt is op geen enkele manier meer te vergelijken met een jaar of twintig geleden. Het internet is niet meer weg te denken uit het dagelijks leven.  Een tsunamiwaarschuwing in Zuidoost Azië is realtime te lezen op sites als NU.nl  en als er in Thailand een internationaal pedofielennetwerk wordt opgerold is dit direct over de hele wereld bekend.

Op dat zelfde internet post ook de doorsnee burger zijn berichten en dus ook de nieuwe, of bestaande, werknemer van een bedrijf.  Een compromitterende foto in een bedrijfsuniform is snel geplaatst op sociale media als Facebook of Instagram. Het opleuken van het LinkedIn profiel of klinkklare leugens over je opleidingen plaatsen is ook schering en inslag. Onderzoeksbureaus zijn natuurlijk gespecialiseerd in het doorzoeken van het internet en maken tijdens een screening gebruik van hun kennis en ervaring om op een integere wijze deze malversaties boven tafel te krijgen zonder daarbij de privacy van de kandidaat te schenden. De relevantie van de gevonden informatie op het internet moet natuurlijk wel betrekking hebben op de functie/bedrijf waarvoor de screening uitgevoerd wordt. Een hobby van een kandidaat kan directe invloed hebben op de integriteit van een bedrijf.

Bron: personeelsblog.nl