Een fusie of overname, alleen de boeken inzien?

Een  fusie/overname tussen ondernemingen is een complexe aangelegenheid. Beide partijen zullen alles in het werk stellen om zo goed mogelijk voor de dag te komen. De CFO’s  maken overuren, gespecialiseerde accountants en consultants worden binnen gehaald om het proces zo goed mogelijk te begeleiden. De boeken worden door beide partijen grondig doorgelicht om te voorkomen dat de spreekwoordelijke “lijken in de kast” over het hoofd worden gezien.

Niemand staat er bij stil dat deze lijken zich niet altijd in kasten verstoppen, maar ook doodleuk over de werkvloer kunnen lopen.  Daar kwam de oprichter van Thuisbezorgd.nl achter toen de boekhoudster van het vorig jaar in Duitsland overgenomen bedrijf Lieferando voor zo’n slordige  650.000,= Euro had verduisterd.  De boekhoudster werd uiteindelijk veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf, maar het hele voorval had voorkomen kunnen worden als het personeel van het overgenomen bedrijf grondig was gescreend. De dame is kwestie had nota bene bij een vorige werkgever al  375.000,= Euro weten te verduisteren en had daar een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee jaar voor gekregen.

In opkomende markten, zoals die van Thuisbezorgd.nl, zien we vaak bedrijfjes die een explosieve groei doormaken en puur op resultaat gericht zijn, om vervolgens weer overgenomen te worden door de grotere partijen op de markt. Maar hoe was het beleid bij zo’n bedrijf? Als leidinggevende van een organisatie weet je hoe zorgvuldig je eigen selectiebeleid is geweest en hoe zorgvuldig  je eraan gewerkt heb je bedrijf op te bouwen, maar was dat bij “die andere” partij ook zo goed geregeld? Zonder een screening van het personeel kun je daar wel eens te laat achter komen, blijkt uit het bovenstaande geval.

Wij van Screenen.com pleiten er dan ook voor om bij overnames en fusies, naast de boeken, ook het personeel een gedegen screening te laten ondergaan.

Bron: Z24