CV-check Europass : “Ons kent ons”

Wij schreven in januari 2015 al over Nederlandse Politieke ambtsdragers die het niet zo nauw nemen met de integriteit , maar zo bij tijd en wijlen duikt er weer een dergelijk verhaal op.  Dit keer melden diverse media dat er een Duitse parlementariër sinds 2005 in de Duitse Bondsdag zetelt met een CV dat behoorlijk aangedikt is.

De 54 jarige SPD-er gaf tot voor kort op haar CV aan dat ze een afgestudeerde juriste was, maar na onderzoek bleek dit geheel niet het geval te zijn. Haar CV voldeed waarschijnlijk aan de norm Europass, een Europees model van het CV die door velen aangeprezen wordt als de standaard, maar inhoudelijk  had het CV niets met de realiteit van doen. Alleen een CV-Check is niet voldoende. Volgens bronnen schijnt het zelfs zo te zijn dat ze haar middelbare school niet eens heeft afgemaakt.

In mei 2016 schreef het AD dat de Nederlandse Politieke partijen voor de komende verkiezingen hun leden strenger gaan screenen. Zo eist de VVD voor het éérst een VOG van haar leden en gaat de PvdA van haar leden verlangen om honderd handtekeningen te verzamelen. Met deze maatregelen voorkom je natuurlijk niet dat je toekomstige Kamerleden hun CV opleuken met niet opgedane kennis en ervaring. De affaire “Zwietert” ligt bij sommigen van u nog wel in het geheugen gebed. Wij hebben de politieke partijen nog niet kunnen betrappen op het grondig screenen van de aspirant Kamerleden.

Wij van Screenen.com gebruiken het woord “grondig” zeer bewust, want het controleren van het CV gaat veel verder dan het verifiëren van de opleiding bij DUO –de database van DUO is niet volledig- of de bevestiging dat iemand ergens gewerkt heeft.

Wij gaan dieper op de materie in en onderzoeken echt of de opgegeven functie als zodanig is bekleed en of de inschrijving bij een opleidingsinstituut geen kale inschrijving is, maar dat de opleiding ook daadwerkelijk gevolgd wordt.

Neemt u een beslissing op basis van gevoel of op basis van feiten.

Bron: NOS